Skip to main content

In de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen werken meer dan 100 steden, provincies, ministeries, aannemers, kennisinstellingen, woningcorporaties en koepelorganisaties samen om gezamenlijke ambities op het gebied van duurzaam bouwen te verwezenlijken. Ons gezamenlijke doel is om uiterlijk in 2023 alle projecten zo circulair mogelijk uit te vragen zodat in 2030 circulair bouwen de standaard is.

Deze City Deal richt zich op drie thema’s. Ten eerste biobased bouwen. Een circulaire wereld is gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen. In 2050 moeten woningen voor minimaal de helft gebouwd zijn van hernieuwbare grondstoffen. Denk hierbij aan hout, bamboe en stro. Maar ook hennep, wol, algen en mycelium kunnen belangrijke grondstoffen zijn voor de bouw.

Biobased materialen slaan niet alleen CO2 op, ze zijn ook licht. En daardoor kan elektrisch bouwmaterieel gebruikt worden, wat resulteert in zero-emissie (geen uitstoot).

Ten tweede richten we ons met de City Deal op conceptueel en industrieel bouwen. In plaats van bouwen op locatie, worden woningen in de fabriek gebouwd en op de bouwplaats in elkaar gezet. Dit zorgt voor een kortere bouwtijd, hogere woningkwaliteit en minder afval en transportbewegingen ten opzichte van conventionele bouw.

Tot slot kijken we naar de financiering van circulair bouwen. Een gebouw wordt nu in 30 jaar afgeschreven naar nul. Terwijl een groot deel van de afzonderlijke elementen nog steeds waarde heeft. Daarom kijken we hoe we de restwaarde van een gebouw aan het einde van de levensduur kunnen vergroten en verzilveren. Ook verbetering van het binnenklimaat en de luchtkwaliteit van een gebouw nemen we mee. Financiële winst kan je ook halen uit lagere kosten voor beheer en onderhoud en tijdens de bouw uit minder transportbewegingen of minder uitstoot van materieel.

Werkbezoek City Deal aan Floriadeterrein

Werkbezoek Floriade

Tijdens een werkbezoek in oktober 2021 aan het Floriadeterrein in Almere kregen de City Deal partners alvast een voorproefje van de wereldtuinbouwtentoonstelling die volgend jaar april opent. Floriade 2022 dient als proeftuin voor duurzame innovaties uit de glas- en tuinbouw, voedselindustrie en de bouwsector. Die disciplines samen worden gepresenteerd met als overkoepelend thema ‘Growing Green Cities’.

Om dit thema concreet te maken, worden verschillende paviljoens gerealiseerd. Natuur-inclusief bouwen is daarbij het uitgangspunt. Rijksoverheidspaviljoen Dutch Innovation Experience (Di-X) is er een van die gebouwen en het wordt voor 95% biobased gerealiseerd. De materialen komen grotendeels uit Nederland en na de Expo krijgt het paviljoen een tweede leven als reizend natuurpaviljoen. De tot nu toe opgedane ervaringen en nieuwe informatie uit dit project brachten ons gezelschap meer kennis over ontwikkelingen rondom circulair en biobased bouwen.

Food Forum toont noodzaak City Deal

In een van de andere gebouwen die straks op Floriade 2022 te zien en bezoeken is, Food Forum, gingen we samen in gesprek. Dit gebouw laat de vele voordelen van biobased materialen goed zien. Door het gebruik van natuurlijke materialen en de ademende leemgevel heeft Food Forum een gezond binnenklimaat, een lagere CO2-waarde én grondstoffenimpact dan conventionele gebouwen.

Bovendien maakt het gebouw op een bijzondere manier de kwetsbaarheid van Nederland zichtbaar. Met een groen dak op zeeniveau, 4 meter boven NAP, illustreert dit gebouw het belang en de urgentie om te komen tot – onder andere – een klimaat- en toekomstbestendig gebouwde omgeving. Als City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen gaan we er hard aan werken om dat voor elkaar te krijgen.

City Deal partners in gesprek in Food Forum

In de eerste week van november, tijdens Building Holland in Amsterdam, komen de City Deal partners opnieuw samen. De plannen van aanpak voor het komend jaar en Het Nieuwe Normaal vormen die dag de rode draad. Want waar we het met zijn allen over eens zijn, is dat we één taal moeten spreken. Daarom heeft de City Deal de KPI’s van Het Nieuwe Normaal geadopteerd, zodat elke partij in de keten volgens dezelfde grootheden en eenheden naar circulair bouwen kijkt.

Meedoen

In de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen hebben meer dan 100 partijen uit de hele keten zich verzameld. En je kunt je nog steeds aanmelden. Meer informatie vind je op de website van Agenda Stad.

Voor vragen kan je contact opnemen met gertjan@cirkelstad.nl

Hulp nodig?

Ben jij actief met de City Deal? En kom je bij die uitvoering vragen tegen? Daar willen wij je vanuit iCircl en Cirkelstad natuurlijk graag bij helpen. Voor Zuid-Holland en specifiek de regio 071 en Rotterdam kan je Nico van Hoogdalem benaderen.

Een overzicht van de bouwheren van de overige regio’s en nog meer informatie over de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen vind je hier. En de volledige ‘dealtekst’ van deze City Deal kan je hier lezen.